Βαλαβάνης Bασίλης (βιογραφικό)

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Ξεκίνησε κιθάρα με τον Σταμάτη Κοσμά, συνέχισε με τον Παναγιώτη Ιωάννου και πήρε το Δίπλωμά του το 1993, έχοντας καθηγητή το Νότη Μαυρουδή. Σπούδασε επίσης Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής σε Αθήνα και Βέροια: (Φούγκα) στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας με καθηγητή τον Πέτρο Ρίστα.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής κιθάρας σε Αθήνα και Βόλο και έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες παίζοντας solo και με μικρά σύνολα σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Τρίπολη, Βέροια, Κοζάνη, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Φλώρινα κ.α. Συμμετείχε επίσης παίζοντας κιθάρα στα «Στάσιμα παρελθόντος λόγου» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997.
Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 2001 με τον δίσκο ακτίνας (cd) Έργα συνθετών του 20ου αιώνα για κιθάρα στον οποίο συμμετείχε μαζί με τον Χρήστο Βερνάρδο και τον Κώστα Μπραβάκη.
Το 2005 εκδόθηκε στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας το βιβλίο του Δρόμοι της Κιθάρας, από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας.
Το 2007 παρουσίασε το cd Μητέρα Φύση που εκδόθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας και διατίθεται δωρεάν σαν εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία, σε μουσική του ιδίου και στίχους μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.
Έχει γράψει μουσική για παιδικό θέατρο, ταινίες μικρού μήκους, καθώς επίσης και κύκλους τραγουδιών για παιδιά και ενήλικες,
Συνεργάστηκε επίσης μέχρι τώρα με Ημαθιώτες καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων, σε συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις κλπ. ενδεικτικά και με τυχαία σειρά αναφέρονται οι : Δ.Καρασσάβας, Κ.Γεωργίου, Π.Ρίστας, Τ.Πρωτοψάλτου, Ελ.Αναγνώστου, Φ.Σιμόπουλος, Αλ.Χατζηκώστας, Θ.Λιόλιος, Δ.Καισαρίδης, Στ.Μποζίνης, Δ.Σολάκογλου, Μ.Ανδρεάδου, Άννα-Πολύμνια Προβάδου, Κ.Σωτηρίου.
Η επαγγελματική του ενασχόληση, με την κλασική κιθάρα σε Δημοτικά και Ιδιωτικά Ωδεία, και παράλληλα στην Β/θμια Εκπαίδευση σαν εκπαιδευτικός μουσικής, υπερβαίνει την τριακονταετία.
Έχει διατελέσει μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Πανελληνίων Μαθητικών Αγώνων Μουσικής της περιφέρειας Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (1996) καθώς και μέλος της επιτροπής εισαγωγικών εξετάσεων των Μουσικών Σχολείων Σιάτιστας, Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκης και Κατερίνης όπως επίσης και μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Διαγωνισμών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας τα έτη 2012, 2017, 2018 και 2019
Από το 1993 ζει στη Βέροια όπου τα τελευταία 18 περίπου έτη εργάζεται σαν καθηγητής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας και από το 2010 είναι επίσης καθηγητής κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.
Μαθητές του έχουν βραβευθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς κιθάρας, και συνεχίζουν την πορεία τους σαν σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Comments are closed.