Καλώς ήρθατε!

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) Δήμου Βέροιας λειτουργεί ως κοινωφελής μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός και αναπτύσσεται από το 1989 ως καθολική διάδοχος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Βέροιας.

Το Νομικό Πρόσωπο που προήλθε από την συγχώνευση κοινωφελών φορέων, όπως το Δημοτικό Ωδείο, την Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και της ΔΕΤΟΠΟΚΑ (Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Πολιτιστικής Κοινωνικής Ανάπτυξης) σε μια ενιαία κοινωφελή επιχείρηση είναι μια από τις πρώτες Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτισμού της χώρας και αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτιστικό επιμορφωτικό οργανισμό του νομού Ημαθίας. Η Κ.Ε.Π.Α. αποτελεί πρότυπο πολιτιστικού οργανισμού όχι μόνο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Ο ρόλος της Κ.Ε.Π.Α. σήμερα είναι πολυδιάστατος. Είναι η ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι η ψυχαγωγία του τοπικού κοινού ενώ είναι η συμβολή και αναβάθμιση του πολιτιστικού επίπεδου των κατοίκων της περιοχής. Κάθε πολίτης της Βέροιας και όχι μόνο, μπορεί ανάμεσα στην πληθώρα των επιλογών που η ΚΕΠΑ προσφέρει, να εντοπίσει το δικό του σημείο αναφοράς.  Κι’ όλα αυτά υπηρετώντας έναν ανώτερο κοινό σκοπό: να προβάλλει και να εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την Βέροια και τη συλλογική πολιτιστική ταυτότητα της τοπικής μας κοινωνίας.

Διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μουσικές, εικαστικές, λογοτεχνικές, θεατρικές, κινηματογραφικές εκδηλώσεις και έχει γίνει γνωστή ανά τον κόσμο για τα μεγάλα Φεστιβάλ που διοργανώνει, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορού “VeriaDancecompetition” και το Φεστιβάλ Αιγών με καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης που έρχονται στην Βέροια ειδικά για αυτά. Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής διοργανώνει συναυλίες σε όλη την πόλη με το Φεστιβάλ Εύηχη πόλη. Συνεργάζεται με όλους τους φορείς καθώς και με μεγάλους Πολιτιστικούς Οργανισμούς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού.

Στην ΚΕΠΑ λειτουργεί ένα εργαστήρι πολιτισμού και μάθησης. Στα υψηλών εκπαιδευτικών προδιαγραφών τμήματά της φοιτούν ετησίως περίπου τους 1.400 μαθητές. Με την ενασχόλησή τους με τη μουσική, το χορό, τα εικαστικά επωφελούνται από την χαρά της δημιουργίας. Βάζοντας στην καθημερινότητά μας δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, βελτιώνουν τη μνήμη, αυξάνουν τις κοινωνικότητα, δυναμώνουν την αυτοπεποίθηση και την συναισθηματική ανάπτυξη, καλλιεργούν την υπομονή και την συγκέντρωση, επέρχεται πνευματική χαλάρωση και ψυχική ανάταση ενώ συγχρόνως απόκτηση γνώσεων. Η συμμετοχή μας στα τμήματα αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο προς τον εαυτό μας και τα παιδιά μας. Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας εργάζεται ώστε να αποτελεί μια βιώσιμη και ανταποδοτική επιχείρηση πολιτισμού. Αυτό αποτελεί ένα σύνθετο και δύσκολο έργο, γιατί η οικονομική ανταπόδοση των πολιτιστικών έργων δεν είναι πάντα εφικτή. Στόχο μας αποτελεί η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, χωρίς εμπορικό χαρακτήρα. Να επιτύχουμε την ισόρροπη πολιτιστική ανάπτυξη αξιοποιώντας το παρελθόν και την ιστορία του στη σύγχρονη ζωή, τη τέχνη του χθες αλλά και τις σύγχρονες τάσεις ώστε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του το Δήμου Βέροιας σε έναν σύγχρονο τόπο.

Ο Χώρος Τεχνών, η Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες «Θεανώ Ζωγιοπούλου» και Μακροχωρίου – Κέντρο Μουσικής,, το Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη », το Ωδείο, η Σχολή χορού, το Τμήμα Λαογραφίας, τα Εικαστικά εργαστήρια, αποτελούν τους χώρους όπου καθημερινά υπηρετείται, ενσαρκώνεται και διαφυλάσσεται η πολιτιστική δημιουργία, έκφραση και μνήμη. Ταυτόχρονα, καταδεικνύουν την ευρύτητα των δράσεών της και το μεγέθους και του ρόλου που καλείται η ΚΕΠΑ να διαδραματίσει.