Ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Μακεδονίας όπου αναβιώνει στο κάμπο του Ρουμλουκιού και συγκεκριμένα στο Μακροχώρι Ημαθίας, τα Ρουγκάτσια θα αναβιώσει για τριακοστή φορά στους δρόμους και τα στενά του Μακροχωρίου με τη συνοδεία ζουρναδων.
Πρόκειται για άνδρες φουστανελοφόρους που φέρουν σπαθιά και επί Τουρκοκρατίας προφύλαγαν τους κατοίκους από επιθέσεις ληστών το διάστημα του 12 ήμερου. Σκοπός τους ήταν η συγκέντρωση αγαθών και χρημάτων για την ανέγερση είτε σχολείων είτε κάποιας εκκλησίας αλλά και για να βοηθήσουν τις άπορες οικογένειες.
Στη συνέχεια γύρω στις 11.30π.μ. τα Ρουγκάτσια θα οδηγηθούν στον τελικό προορισμό τους την “Γουρουνοχαρά” στην διασταύρωση Βασ. Παύλου κ Σωτηρίου Ιωάννη, όπου εκεί ο σύλλογος προσφέρει παραδοσιακή χοιρινή τηγανιά φτιαγμένη από λίγδα και άφθονο κόκκινο κρασί όπου και ακολουθεί γλέντι για τον κόσμο.
πού; στους δρόμους και τα στενά του Μακροχωρίου